De oorzaak van mannelijke kaalheid

Een haar kent fasen van groeien, rusten en uitvallen. Onder normale omstandigheden duurt de groeifase ongeveer vier jaar. Dan volgt een rustfase van ongeveer een maand en ten slotte valt de haar uit. Een cyclus van groeien, rusten en uitvallen neemt zo'n vier tot vijf jaar in beslag en kan zich twintig tot vijfentwintig keer herhalen. Daarna sterft het haarzakje waar de haar in wortelde. In principe heb je dus voor honderd tot 120 jaar haar. Aangezien mannen gemiddeld niet ouder dan 76 worden, is dat ruim voldoende. Maar als je er in slaagt 130 te worden, is het vrijwel zeker dat je de laatste tien jaar van je leven haarloos zult zijn.

Mannelijke kaalheid en het hormoon dihydrotestosteron

Bij mannelijke kaalheid zijn de haren boven op het hoofd door genetische oorzaken gevoelig voor het hormoon dihydrotestosteron (DHT). In dat geval wordt de haarcyclus door DHT versneld. De groeifase duurt dan geen vier jaar meer, maar bijvoorbeeld nog maar vier maanden. In dat tempo volgen de 25 cycli elkaar in hoog tempo op en is het haarzakje al na maximaal acht jaar uitgeput.

Voorkom mannelijke kaalheidl met finasteride

Als je hoofdharen gevoelig zijn voor DHT, is het dus zaak om de DHT-spiegel in de hoofdhuid tijdig te verlagen. Dat is precies wat het medicijn finasteride doet. Finasteride remt het 5-alpha reductase-enzym dat DHT van het hormoon testosteron maakt. Een keer per dag een 1 mg finasteride verlaagt de DHT-spiegel voldoende om haaruitval te voorkomen. Doordat de DHT-spiegel daalt, komen ook veel haren die al in de rustfase verkeerden, weer in de groeifase terecht. Die haren worden iets dikker, waardoor het lijkt alsof je meer haar krijgt.

Verlies je haren en ben je bang dat dit het begin van erfelijke mannelijke kaalheid is? Laat in dat geval een trichoscan maken bij de Intermedica Kliniek om zeker te weten waar je aan toe bent. Als je inderdaad kaal dreigt te worden, kun je dit proces stoppen met het medicijn finasteride. Het geneesmiddel dutasteride (tegen prostaatvergroting)heeft een soortgelijk effect, maar is niet officieel goedgekeurd als middel tegen mannelijke kaalheid. Desalniettemin schrijven veel haarspecialisten het off label voor.

In het boek De houdbare man, praktische gids voor een eeuwige jeugd, vind je meer feiten en tips over anti-aging voor mannen. Bestel nu via Bol.com.