Stop grijs haar (2)

08-12-2009 Is het mogelijk om de vergrijzing op het hoofd te stoppen? De houdbare man gaat op zoek naar het antwoord. Deze week: de vitaminen die je haarkleur kunnen redden.

Er bestaat anno 2011 geen effectief middel tegen grijs haar, maar de wetenschappers van de cosmetische industrie werken er hard aan dat te veranderen. Ik heb goede hoop dat er binnen tien jaar, en misschien wel binnen vijf jaar, werkzame producten tegen de vergrijzing op het hoofd op de markt komen. Het zal dan niet gaan om middelen die verdwenen kleur terug in het haar toveren, maar om stoffen die het geleidelijke proces van pigmentverlies stopzetten. Het is dus zaak om met de bestaande lapmiddelen zo lang mogelijk je eigen haarkleur te behouden. Wie de komende tien jaar niet grijs wordt, hoeft waarschijnlijk nooit grijs te worden.

 Stop grijs haar met PABA

Je beste kans je haarkleur van de ondergang te redden, is op dit moment het slikken van een krachtig multivitaminen- en mineralenpreparaat. Bij de aanmaak van haarpigment is namelijk een reeks vitaminen, mineralen en aminozuren betrokken: PABA, biotine, foliumzuur (B9), pantotheenzuur (B5), vitamine B12, koper, vitamine C, zink, en tyrosine. Ontbreekt een van deze stoffen, dan vertraagt of stopt de pigmentproductie. In theorie kun je dus door een vitaminegebrek grijs worden. Als je nog een stap verder redeneert, zou het slikken van extra vitaminen en mineralen het grijzen kunnen remmen en misschien zelfs kleur kunnen terugbrengen. Arts-onderzoeker Coen Gho stelt in de laatste druk van mijn boek De houdbare man dat de wetenschappelijke bewijslast voor Para-aminobenzoezuur (PABA) als grijsremmer het sterkst is. ‘In studies ontwikkelden zwarte dieren grijs haar als er geen PABA in hun voer zat. En er is in 1964 een experiment gedaan waarbij het grijze haar van vijf van de twintig patiënten weer kleur kreeg toen zij 6 tot 24 gram PABA gingen slikken. In een ander onderzoek bleek dat bij een minderheid van bejaarden de haarkleur terugkwam als ze gedurende enkele maanden 200 tot 600 mg PABA per dag slikten. Bij jonge mensen werkte het overigens niet.' Het zijn maar een paar kleine studies, dus de bewijsvoering is en blijft volgens Gho zwak: ‘Ik heb hier ook een studie waarin PABA géén invloed had op de haarkleur. Maar bij mensen met een PABA-tekort, zou het gebruik ervan enig effect kunnen hebben. Het is duidelijk dat PABA bij 10 tot 25 procent van de mensen tot herstel van de originele haarkleur kan leiden. In onderzoeken met PABA werd tussen 300 mg en de 12 gram per dag gebruikt. Er zijn geen ernstige bijwerkingen gemeld bij een inname van 300 tot 400 mg per dag. -Iedereen die meer dan 400 mg PABA per dag zou willen innemen, moet eerst een arts raadplegen.'

Kortom, wil je je haarkleur zolang mogelijk behouden, slik dan dagelijks een multi plus 400 mg PABA. En dan maar hopen dat de witte haren wegblijven tot het eerste anti-grijsmedicijn op de markt verschijnt.

In het boek De houdbare man, praktische gids voor een eeuwige jeugd, vind je meer feiten en tips over anti-aging voor mannen. Bestel nu via Bol.com.