Vitamine D verlaagt risico hartaanval met ruim honderd procent

Volgens een nieuwe studie hebben mannen met veel vitamine D in hun bloed 109 procent minder kans op een hartaanval dan mannen met een te lage vitamine D-spiegel.

20 oktober 2008 Een recente studie van Harvard-onderzoekers suggereert dat als je het vitamine D-gehalte in je bloed verdubbelt, je de kans op een hartaanval halveert.

Voor deze studie werden de 454 mannen met een hartaanval achter de rug, vergeleken met 900 gezonde mannen. De leeftijd varieerde van 40 tot 75 jaar. De voedingsgewoontes van de mannen werden met behulp van vragenlijsten vastgelegd en hun vitamine  D-gehalte werd in het bloed gemeten.

Na een hoop rekenwerk, waarin werd gecorrigeerd voor zaken als roken, hoge bloeddruk en diabetes, concludeerden de onderzoekers dat mannen met een vitamine D-tekort tot 109 procent meer kans hadden om een hartaanval te krijgen dan mannen met een gezonde D-spiegel. Zelfs een matig tekort aan vitamine D gaf al een verhoogd risico op een hartaanval.

De laatste jaren is duidelijk geworden dat vitamine D een all round beschermend effect geeft. D biedt je een pantser tegen botontkalking,  spierzwakte, botbreuken, diverse vormen van kanker, auto-imuunziekten, infectieziekten en (misschien) aftakeling van het brein. En tegen hart- en vaatziekten dus. Daarom vinden veel wetenschappers het verontrustend dat waarschijnlijk meer dan de helft, en in de wintermaanden misschien wel álle Nederlanders te weinig vitamine D in hun lichaam hebben. Je lichaam kan zelf voldoende vitamine D in de huid aanmaken, maar alleen als daar de zon op schijnt. Vandaar.

De roep uit wetenschappelijke kring dat iedereen pillen met vitamine D moet slikken, wordt daarom zo langzamerhand oorverdovend luid. Steeds meer vooraanstaande vitamine D-experts vinden de huidige aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH) van deze vitamine veel te laag.

De ADH van vitamine D in Nederland voor mannen van 19 tot 50 jaar bedraagt 100 I.E (2,5 µg) per dag terwijl voedingssupplementen niet meer dan 200 I.E.(5 µg)/mogen bevatten.

Volgens experts is een hoeveelheid van 800 tot 1000 I.E. echter noodzakelijk voor een goede gezondheid. Sommige experts vinden zelfs dát nog te weinig. De grens van giftigheid wordt pas bereikt bij een langdurige dagelijkse inname van 10000 I.E. vitamine D.

De Havard-onderzoekers geven aan dat om een ernstig vitamine D-tekort op te heffen, grote hoeveelheden D nodig zijn. Om een te lage bloedspiegel van 12 nanogram per milliliter op te krikken naar een gezonde bloedspiegel van 30,5 ng per ml, moet je 3000 I.E D per dag slikken. En dan zijn er nog wetenschappers die op goede gronden aannemen dat een gezonde bloedspiegel pas bereikt is bij 54 tot 90 nl/ml. Zoveel D circuleert er namelijk in het bloed van mensen die in zonnige streken wonen, veel buiten zijn en weinig bedekkende kleding dragen.

Hoe vitamine D het hart precies beschermt, is nog onderwerp van speculatie.

Meer vitamine D-tips vind je in het nieuwsbericht ‘Zonadvies voor een langere jeugd’ en ‘Bescherm jezelf met extra vitamine D3’

Bron
Archives of Internal Medicine
Volume 168, Number 11, Pages 1174-1180
'25-Hydroxyvitamin D and Risk of Myocardial Infarction in Men - A Prospective Study'
Authors: E. Giovannucci, Y. Liu, B.W. Hollis, E.B. Rimm

In het boek De houdbare man, praktische gids voor een eeuwige jeugd, vind je meer feiten en tips over anti-aging voor mannen. Bestel nu via Bol.com.