Ook mannen moeten smeren!

Dermatoloog Ids Boersma vindt dat ook op de toilettafel van een man een anti-rimpelcrème thuishoort. ‘Het is dom om het gebruik van een dergelijke crème vrouwelijk te vinden,’ stelt hij. ‘Je huid blijft er met zo’n product gewoon langer goed uitzien. Boersma kan het weten, want hij is betrokken bij wetenschappelijk onderzoek naar verjongende crèmes en meet de effecten ervan bij patiënten en proefpersonen.

smerenMaar is de cosmetische industrie met haar beloftes van vervagende rimpels, liftende effecten en herstellende processen geen gigantische samenzwering van handige reclamejongens? Boersma: ‘Ga er inderdaad maar rustig vanuit dat 95 procent van alle crèmes niet goed is. Maar de vijf procent die wél werkt, is echt fantastisch. In feite zijn het mengvormen van cosmetica en farmaceutica, want ze hebben een medicinale werking op de huid met een cosmetisch effect. Het gaat erom dat je als consument het kaf van het koren weet te scheiden.’ Om je daarbij op weg te helpen, heb ik in 2009 een aantal fabrikanten gevraagd studieresultaten van hun anti-rimpelcrèmes te overleggen. Op grond daarvan heeft Ids Boersma een selectie gemaakt van producten die volgens hem doen wat ze beloven (zie Anti-rimpelcrèmes met bewijskracht ). De meeste crèmes zijn alleen op vrouwen getest, omdat vrouwen de belangrijkste doelgroep van de huidverzorgingindustrie vormen. Omdat er geen wezenlijke verschillen zijn tussen de huid van mannen en vrouwen, gelden de testresultaten volgens Boersma ook voor mannen.

Belangrijke smeertips!
-'Blijf de producten langdurig gebruiken,’zegt Boersma. ‘Structurele veranderingen onder invloed van werkzame ingrediënten zie je pas na acht tot twaalf weken.’

-Je kunt verschillende antirimpelrcrèmes combineren. Gebruik bijvoorbeeld de goedkope maar bewezen effectieve tretinoïnezalf uit De houdbare man met een van de producten die bij de drogist verkrijgbaar zijn.

In het boek De houdbare man, praktische gids voor een eeuwige jeugd, vind je meer feiten en tips over anti-aging voor mannen. Bestel nu via Bol.com.