Lichaamsbeweging houdt de ogen scherp

In het tweede hoofdstuk van De houdbare man (‘Sport kort maar krachtig’) worden de vele voordelen van lichaamsbeweging bezongen. De lijst van voordelen wordt steeds langer. Neem dit recent ontdekte voordeel: lichaamsbeweging verkleint de kans op macula degeneratie - een ernstige ouderdomsziekte van de ogen - met 70 (!) procent. Als je geregeld slechts een beetje wandelt, vermindert de kans al met 30 procent.

Bij macula degeneratie sterven de kegeltjes in macula lutea ofwel gele vlek achter in het oog, waardoor het zicht achteruitgaat. De ziekte komt vooral voor bij mensen ouder dan vijftig. In een vergevorderd stadium verschijnt er een permanente zwarte vlek middenin het gezichtsveld.

Wetenschappers weten al langer dat hart- en vaatziekte en macula degeneratie veel risicofactoren gemeen hebben: overgewicht, hoge bloeddruk, chronische micro-ontstekingen en afwijkingen in de vaatwanden. Omdat lichaamsbeweging deze risicofactoren gunstig beïnvloedt en de kans op hart- en vaatziekte verkleint, vermoedden Amerikaanse wetenschappers dat bewegen ook wel eens de ogen zou kunnen beschermen tegen macula degeneratie.

En inderdaad. Een bevolkingsonderzoek onder een kleine 4000 Amerikanen gedurende vijftien jaar, liet een duidelijk verband zien tussen beweging en macula degeneratie. Mensen die het meest bewogen hadden 70 procent minder kans om deze ziekte te ontwikkelen, mensen die af en toe een eindje wandelen zagen hun kans met dertig procent verminderen.

Andere studies hebben laten zien dat mensen die geregeld vette vis eten, ook het risico op macula degeneratie verkleinen.

In het boek De houdbare man, praktische gids voor een eeuwige jeugd, vind je meer feiten en tips over anti-aging voor mannen. Bestel nu via Bol.com.

Bron

Knudtson, MD, et al.  'Physical activity and the 15-year cumulative incidence of age-related macular degeneration: the Beaver Dam Eye Study'.  British Journal of Ophthalmology 2006; 0:1-3. doi:10.1136/bjo.2006.103796.