Antioxidanten laten je langer leven

Zuurstof is natuurlijk onmisbaar als brandstof, maar het is ook gevaarlijk en bedreigt je gezondheid elke minuut van de dag. Zuurstof zorgt ervoor dat ijzer roest, appels bruin en rimpelig worden en boter bederft. Je lichaam maakt gebruik van uitgebreide verdedigingsmechanismen om de agressieve inwerking van zuurstof te weerstaan. Een derde van al je enzymen heeft als taak zuurstofmoleculen onder controle te houden.

‘Als onvermijdelijk gevolg van zuurstofverbranding worden aan de lopende band vrije radicalen gevormd, moleculen die als ongeleide projectielen cellen aantasten en zelfs het DNA in de celkern kunnen vernielen,' zegt dr. Schuitemaker. ‘Men gaat ervan uit dat iedere cel dagelijks gemiddeld wel tienduizend aanvallen van vrije radicalen te verduren krijgt. Om te voorkomen dat we snel ten onder gaan, zijn er voortdurend enzymen actief die de vernielzuchtige moleculen wegvangen. Sommige van die enzymen doen hun werk beter als je vitaminen slikt. Een aantal vitaminen is ook in staat op eigen houtje vrije radicalen aan te pakken, zoals de klassieke antioxidanten vitamine A, bètacaroteen (provitamine A), vitamine C en vitamine E. Het antioxidatieve enzym glutathionperoxidase is voor zijn antioxidatieve activiteit afhankelijk van het mineraal selenium. Maar ook andere vitaminen en mineralen hebben een indirecte werking door bijvoorbeeld mee te helpen bij de synthese van antioxidatieve enzymen.'

Maar hoe goed de verdedigingslinie ook is, er breken geregeld vrije radicalen doorheen. Zo lopen de cellen beetje bij beetje meer schade op en veranderen ze van goedgeoliede machientjes in roestige oldtimers. Schade door vrije radicalen is een van de meest fundamentele oorzaken van het verouderingsproces.

Als je de slijtageslag wilt vertragen, zul je dus de verdediging tegen vrije radicalen moeten versterken. Onderzoekers maken er een sport van om de levensduur van proefdieren zoveel mogelijk te verlengen met behulp van antioxidanten. Canadese wetenschappers wisten in 2004 het verouderingsproces van muizen te vertragen door ze dagelijks een mengsel bij te voeren dat uit 31 verschillende antioxidanten bestond (studie). De muizen kregen later ouderdomskwaaltjes, behielden tot op hoge leeftijd een dikke, glanzende vacht en leefden gemiddeld 11 procent langer dan onbehandelde muizen. In datzelfde jaar voerde een team van Spaanse en Argentijnse wetenschappers laboratoriummuizen hoge doses vitamine E, die naar menselijke maatstaven overeenkwamen met 1000 tot 12.000 i.e. per dag. De mannetjes leefden gemiddeld 40 procent langer (studie ).

In 2004 werden de resultaten van een onderzoek met mensen gepubliceerd (studie ). Ruim 13.000 Fransen tussen de 35 en 60 jaar hadden gedurende zeven en een half jaar een placebo of een pil met vijf verschillende antioxidanten in een lage dosering geslikt (bètacaroteen, vitamine C, vitamine E en de mineralen selenium en zink). Aan het einde van de studieperiode bleek de pil ten opzichte van de placebo het aantal gevallen van kanker bij mannen met 31 procent te hebben teruggedrongen en de algehele sterfte met 37 procent. Je mag aannemen dat als de mannen de antioxidantenmix de rest van hun leven blijven slikken, ze gemiddeld een hogere leeftijd zullen bereiken dan niet-slikkers. Bij vrouwen had de pil geen effect, misschien omdat zij beter eten dan mannen en via de voeding al voldoende antioxidanten binnenkrijgen.

Ga naar voor meer info naar VOEDINGSSUPPLEMENTEN, DE BASISFEITEN

In het boek De houdbare man, praktische gids voor een eeuwige jeugd, vind je meer feiten en tips over anti-aging voor mannen. Bestel nu via Bol.com.