Multi houdt de cellen jong

Lichaamscellen van mensen die een multivitaminepil slikken, zijn biologisch jonger dan mensen die dat niet doen, aldus Amerikaans onderzoek.

Mensen die iedere dag trouw een multi slikken, hopen daarmee wellicht langer jong en gezond te blijven. Een Amerikaanse studie suggereert dat dit inderdaad op DNA-niveau het geval is.

Telomeren en biologische leeftijd

Lichaamscellen delen zich voortdurend, maar dit proces kan zich niet eindeloos herhalen. Bij elke celdeling worden de uiteinden van de chromosomen, telomeren genaamd, een stukje korter. Als ze voorbij een bepaald punt zijn afgesleten, kan de cel zich niet verder delen en sterft de cel. Zie daar een van de redenen waarom we niet het eeuwige leven hebben. De lengte van de telomeren zegt dus iets over de biologische leeftijd van de cel: hoe langer de telomeren, hoe hoe jonger de cel, zo luidt de theorie.

De snelheid waarmee de telomeren slijten, wordt beïnvloed door onze manier van leven. Roken, overgewicht en chronische stress zijn bijvoorbeeld factoren die de telomeren sneller korter maken. Een hoog gehalte van vitamine D is juist gunstig voor de telomeerlengte (studie).

Multivitaminepil beinvloedt telomeren

Amerikaanse epidemiologen analyseerden het gebruik van multivitaminepreparaten en eetgewoonten plus de telomeerlengte in witte bloedcellen van 586 vrouwen tussen de 35 en 74 jaar.

Vergeleken bij vrouwen die geen multi slikten, bleken de telomeren van de vrouwen die dat wel dagelijks deden, gemiddeld 5,1 procent langer te zijn. Dat betekent dat de cellen qua telomeerlengte 9,8 jaar 'jonger' waren...

Vooral vitamine C en E doen het werk

Vervolgens onderzochten de wetenschappers welke individuele vitaminen verantwoordelijk zijn voor dit fenomeen. Waarschijnlijk zijn dat vooral de antioxidanten C en E.

Het is de eerste keer dat epidemiologisch onderzoek een verband laat zien tussen het gebruik van supplementen en de lengte van telomeren. Meer onderzoek is dus vereist voor er conclusies kunnen worden, aldus de wetenschappers.

In het boek De houdbare man, praktische gids voor een eeuwige jeugd, vind je meer feiten en tips over anti-aging voor mannen. Bestel nu via Bol.com.

Bron

Q. Xu et al. 'Multivitamin use and telomere length in women'. American Journal of Clinical Nutrition
Juni 2009, Volume 89, Number 6, Pages 1857-1863, doi:10.3945/ajcn.2008.26986

Nog een reden om een multi te slikken: Goede voeding levert te weinig vitaminen.