Houd je zaad in topvorm

Hoe ouder je bent, hoe groter het risico dat je onvruchtbaar bent of kinderen met geboorteafwijkingen verwekt. Dat is de uitkomst van een onderzoek onder 97 Amerikaanse mannen van 20 tot 80 jaar.

Zaadcellen verliezen het vermogen rechtuit te zwemmen

Bij het ouder worden verliezen zaadcellen niet alleen het vermogen om rechtuit te zwemmen, ze vertonen ook meer defecten in het genetische materiaal. Volgens het onderzoek, gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences, krijgen spermatozoïden doorgaans vanaf het 56-ste jaar duidelijke afwijkingen aan het erfelijke materiaal. De kans op onvruchtbaarheid of een kind met geboorteafwijkingen neemt daardoor volgens de onderzoekers toe.

Risico onvruchtbaarheid tweemaal groter vanaf 35 jaar

Charlie Chaplin verwekte nog een kind op zijn 72-ste, Saul Bellow toen hij 84 was. Door dit soort voorbeelden denken mannen dat ze de eeuwige jeugd hebben als het om hun vruchtbaarheid gaat. Helaas, Chaplin en Bellow zijn uitzonderingen: eerdere studies hebben ook al laten zien dat de vruchtbaarheid vermindert en de zaadkwaliteit afneemt als je ouder wordt. Zo is aangetoond dat de kans op onvruchtbaarheid bij mannen ouder dan 35 jaar tweemaal groter is dan bij jongere mannen.

Mannen even vaak onvruchtbaar als vrouwen

Traditiegetrouw wordt de oorzaak van ongewenste kinderloosheid en geboorteafwijkingen bij de vrouw gezocht. Volgens Harry Fisch, arts en auteur van het boek The Male Biological Clock ligt de oorzaak van ongewenste kinderloosheid echter in 40 procent van de gevallen bij de man (en in 40 procent bij de vrouw terwijl in de resterende 20 procent van de gevallen beide partners oorzaak zijn).

Zo maak je zwemkampioenen van je zaadcellen

Volgens verschillende experts zijn er mogelijkheden om de kwaliteit van je spermatozoïden te beschermen en je vruchtbaarheid te vergroten.

Eet minder soja. Journalist Melchior Meijer meldt deze tip in mannenblad Best Life september/oktober 2006. In zijn artikel Kwaad op het zaad citeert hij vruchtbaarheidsdeskundige dr. Lorraine Anderson van het Belfast Royal Maternity Hospital: ‘Hoe meer soja - of producten waarin soja is verwerkt - een man consumeert, hoe geringer de kans dat hij een vrouw bevrucht. Ik heb ruimschoots voldoende bewijs om stellen bij wie de conceptie niet lukt als gevolg van ‘langzaam'sperma, te adviseren de soja-inname te minimaliseren. Vaak zie je dat het dan wel lukt.' Mogelijke verklaring: Soja zit vol met isoflavonen, stoffen die vrouwelijke hormonen nabootsen (zie Soja verlaagt testosteron).

Hier zijn enkele vruchtbaarheidstips van Harry Fisch, arts en auteur van het boek The Male Biological Clock.

Word niet dik. Overgewicht is om verschillende redenen funest. Dikke mensen hebben gemiddeld minder testosteron en meer vrouwelijke geslachtshormonen in hun lichaam. Bovendien lopen zij een verhoogd risico op dichtslibbende vaten. Verstopte vaten zijn een belangrijke oorzaak van impotentie.

Word niet te dun Te dunne mensen, bijvoorbeeld marathonlopers, hebben een laag gehalte aan cholesterol. Mooi toch? Niet dus! Cholesterol is de grondstof waar je lichaam testosteron van maakt, en testosteron is weer nodig voor een gezonde zaadproductie.

Zorg voor voldoende vitamines en mineralen Veel studies laten een verband zien tussen verminderde spermaproductie en lage gehaltes aan onder meer vitamine E,vitamine B12, zink en selenium.

Stop met roken Rokers produceren minder sperma en meer gemankeerde zaadcellen. Bovendien is roken slecht voor de potentie.

Mijd hete baden en de sauna Warmte en sperma gaan niet goed samen. Daarom hangen je ballen buitenboord: daar is het koeler dan ín je lichaam. Mijd dus hete baden en sauna's als je aan nageslacht werkt.

 

Bronnen
A. J. Wyrobek et al. 'Advancing age has differential effects on DNA damage, chromatin integrity, gene mutations, and aneuploidies in sperm'. PNAS 2006 103: 9601-9606

H. Fisch, 'The Male Biological Clock', uitgeverij Free Press, ISBN 0-7432-5991-2

Melchior Meijer, Best Life September/oktober 2006, blz 78

In het boek De houdbare man, praktische gids voor een eeuwige jeugd, vind je meer feiten en tips over anti-aging voor mannen. Bestel nu via Bol.com.